Mainiota tulee punaherukoista, mutta en ymmärrä miksi esimerkiksi puolukat tai karpalot eivät toimisi aivan yhtä hyvin. Joka tapauksessa jotain kirpsakkaa makean kinuskin seuraksi. Toimii.
Nappasin jossain vaiheessa piirakkaan pohjan eräästä toisesta ohjeesta ja heittelin päälle vähän mitä sattui kotona olemaan. Syntyi vahingossa yksi kesän parhaista leivonnaisista. Ohjeesta tulee pellillinen. Pienempiä syöminkejä varten puolita ohje.
Ohje
Pohja
- 300 g sulatettua voita
- 5 dl kaurahiutaleita
- 5 dl vehnäjauhoa
- 3 dl fariinisokeria
- 3 tl leivinjauhetta
Sekoita kaikki pohjan aineet yhteen ja levitä pellille leivinpaperin päälle. Painele kädellä tai lusikan pohjalla tasaiseksi. Tai sanotaanko, että melko tasaiseksi. Jos et ole vielä pistänyt uunia lämpiämään, niin ala tavoitella 200 astetta tässä vaiheessa.
Täyte
- n. 1,5 prk valmista kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa (katso kuva, jos ei ole tuttu tuote)
- n. 1,5 prk sitruunarahkaa
- 1 kananmuna
- muutama kourallinen kirpeitä marjoja (voi käyttää pakastettujakin)
Sekoita rahka ja muna keskenään. Levitä sitten pohjan päälle ensin kinuski tasaisesti, sitten rahkaseos tiputelen ja hieman levitellen, ja lopuksi marjat.
Paista 200 asteessa uunin keskitasolla niin, että täyte kiinteytyy. Tähän saattaa uunista riippuen mennä noin puolisen tuntia tai vähän yli. Huomaat täytteen olevan sopivan kiinteää, kun se ei juurikaan enää hylly peltiä heilutettaessa. Piirakka ei varsinaisesti kiinteydy enää jäähtyessään, eli ei kannata jättää raa’aksi. Myöskään parin minuutin liikapaisto ei haittaa, joten paista mieluummin vähän ylikypsäksi.
Piirakan leikkaaminen siisteiksi paloiksi lämpimänä on lähes mahdotonta. Saa kuitenkin maistella lämpimänäkin! Eihän niiden palojen tarvitse niin hienoja olla. Jääkaappikylmänä leikkaaminen on silti helpompaa.
Säilytä ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa. Jos kaikkia ei tule syötyä parissa päivässä, pakasta.
En tykkää puolukoista.