Vanilja- ja salmiakkifudget

Fudget nyt vaan ovat hyviä karkkeja. Suussasulavia ja sen sellaista. Nämä ovat aika yksinkertaisia ja helppoja tehdä, mutta jonkin verran aikaa pitää varata hellan edessä seisoskeluun. Tarpeellisia ovat myös vaaka aineiden punnitukseen ja sokerilämpömittari. Jos ajatuksenasi on tehdä jotakin makeisia useammin kuin yhden kerran, suosittelen todellakin hankkimaan välineet. Huomaat luultavasti pian, että ne ovat aika usein käytössä.


Vanilja- ja salmiakkifudget tehdään molemmat samalla reseptillä, mutta salmiakkiversioon lisätään vain loppuvaiheessa makuaineet.

Vaniljafudgen ohje

  • 400 g sokeria
  • 1,5 dl täysmaitoa
  • 2 dl kondensoitua maitoa
  • 100 g voita
  • 1 tl vaniljaesanssia tai vaniljajauhetta (tämän voi jättää salmiakkifudgeista pois)

Laita kaikki ainekset riittävän kokoiseen kattilaan. Huomioi, että massa nousee kattilassa jonkin verran kiehuessaan. Lämmitä keskilämmöllä koko ajan sekoittaen. Sekoittamiseen paras väline on puinen, tasapäinen lasta. Kun tunnet, että sokeri alkaa olla liuennut, voit nostaa hellan lämpötilaa. Anna massan kiehua kunnolla. Kokeilemalla opit oman hellasi lämpötilan, jolla massa kiehuu sopivasti, mutta ei nouse kattilan reunojen yli. Sekoita koko ajan kattilan pohjasta asti. Tyrkkää kattilaan lämpömittari. Odottele lämpötilan nousemista 115 asteeseen. Itselläni tähän meni muistaakseni noin puolisen tuntia. Tässä vaiheessa ei kannata olla kärsimätön, koska lopullinen lämpötila määrää massan kovettumisen. Jos olet kovin hätäinen, saatat joutua juomaan fudgesi. Kun massa on saavuttanut 115 asteen lämpötilan, ota kattila liedeltä ja sekoittele vielä hetki. Jätä sitten massa jäähtymään hetkeksi.

Lisää salmiakkifudgen makuaineet keittämisen jälkeen.

 

Tässä vaiheessa massan pitäisi olla niin kiinteää, että sen joutuu painelemaan vuokaan.

Vuoraa neliön mallinen vuoka leivinpaperilla. Kuvassa näkyvät paksummat salmiakkifudget on tehty kooltaan 20 x 15 cm vuokaan. Henkilökohtaisesti tykkään paksuista fudgeista. Massa riittää tuplasti isompaan vuokaankin, jolloin fudgesta tulee vain ohuempaa, kuten kuvassa vaaleat vaniljafudget. Nekin saatiin syötyä.

Älä hätäile myöskään seuraavassa vaiheessa. Ota kattila hellään syleilyyn ja ala sekoittaa fudge-massaa. Tekniikkana suosittelen istumaan tuolille, ottamaan syliin patalapun tms. ja asettamaan kattilan sen päälle. Sekoittele massaa kärsivällisesti, kunnes se vähitellen alkaa tuntua huomattavasti raskaammalta. Massasta häviää myös kiilto eli siitä tulee mattamaisempaa. Kaada massa vuokaan. Tässä vaiheessa massan kuuluu olla jo sen verran tiukkaa tavaraa, että joudut lastalla, lusikalla tai käsin painelemaan massan vuokaan ja tasoittelemaan sitä. Se ei siis todellakaan enää valu pois kattilasta ja tasoitu vuokaan itsekseen. Anna massan jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin kovettumaan. Leikkaa kovettuneesta massasta sopivia suupaloja ja kerää kehut kanssaihmisiltä.

Salmiakkifudge

Valmista massa vaniljafudgen ohjeen mukaisesti. Kun otat kattilan liedeltä, sekoita massaan seuraavat ainekset:

  • 4 rkl salmiakkijauhetta
  • 2 rkl lakritsijauhetta
  • 6 rkl turkinpippurirouhetta

Jatka sitten massan sekoittamisella ja toimi muutenkin kuten edellä ohjeessa.

Kuten ehkä jo arvasitkin, voi makuaineiden määrää ja laatua muutella vähän sen mukaan mitä sinulla sattuu olemaan tai mitä kaupasta löydät. Toivon itsekin lähitulevaisuudessa ehtiväni testailla erilaisia fudgemakuja. Vain mielikuvitus on rajana maustamisessa.

Fudgeja kannattaa säilyttää jääkaapissa, mutta tarjoiltaessa ne toki säilyvät huoneenlämmössä melko pitkään hyvänä. En huomannut laskea montako palaa fudgea tästä satsista tuli. Jos karkkikokkailet vain omiin tai oman perheen tarpeisiin, niin sanoisin, ettei ainakaan kannata lähteä tuplaamaan ohjetta. Kyllä tästä ihan hyvä määrä tulee ja sitä paitsi aika tuhtia tavaraa. Voi jopa olla järkevää leikata aika pieniä suupaloja tarjolle.