Suolainen piirakka on helposti muunneltavissa sen mukaan mitä kotoa sattuu löytymään. Usein sitä kuvittelee leipovansa jonkin yksinkertaisen piirakan, mutta kasatessaan aineksia pohjan päälle huomaakin kaapista löytyneen yllättävän paljon sitä sun tätä. Tässä piiraassa yhdistyvät herkullinen savulammas ja maukkaat juustot.
Löysin pakastimen sulatuksen yhteydessä Pihlajasaaren lammastilan savulammasleikettä odottamassa parempia aikoja. Olin ostanut tuotteen paikallisesta REKO-jakelusta ja työntänyt pakastimen perälle, koska se oli ollut eri näköistä, kuin mitä olin tilatessani kuvitellut. Leike oli yhtenäinen paksu pötikkä, muodoltaan kuin lauantaimakkarapötkö. En ole suuri makkaroiden ystävä. Nyt päätin kuitenkin ottaa savulampaan käyttöön ja kuinka ollakaan, sehän oli todella hyvää. Heti tuotteen avatessani huomasin tuoksusta, että nyt ollaan herkun kanssa tekemisissä. Tämä ei ole maksettu mainos! Piirakkaan voit toki käyttää muutakin haluamaasi ja saatavilla olevaa leikkelettä tms. Toimii varmasti myös kasvis-juustoversiona.
Pohja
- 2 dl kaurahiutaleita
- 1 dl vehnäjauhoja
- ripaus suolaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 100 g margariinia tai voita
- tarvittaessa hieman kylmää vettä
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lämmitä rasvaa mikrossa siten, että se hieman pehmenee. Sekoita rasva kuivien ainesten joukkoon ja hiero taikinaksi. Tarvittaessa lisää vähän vettä.
Painele taikina voidellun tai leivinpaperilla vuoratun 24 cm irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Kovin pitkälle reunoja ylös taikina ei yllä, mutta ei tarvitsekaan. Juuri isompaan vuokaan taikina ei riitä, pienempää vuokaa voit käyttää. Siirrä vuoka kylmään odottamaan.
Täyte
- n. 150g savulammasleikettä
- puolikas paprika
- 1 pieni punasipuli
- muutama kirsikkatomaatti
- tuoretta basilikaa
- n. 100g pecorinoa tai muuta maukasta juustoa
- n. 100 g Aura-juustoa tai muuta hyvää sinihomejuustoa
- 2 dl ruokakermaa
- 1 kananmuna
- 1/2 tl (tulista) paprikajauhetta
Taikinan jähmettyessä valmistele täytteen ainekset. Leikkaa savulammas, paprika ja punasipuli pieniksi kuutioiksi. Mitä pienempiä kuutioita paprika ja sipuli ovat, sitä paremmin ne kypsyvät pehmeiksi piirakassa. Leikkaa kirsikkatomaatit puolikkaiksi. Raasta pecorino. Sekoita ruokakerma ja kananmuna yhteen. Mausta seos paprikajauheella. Savulampaassa, pecorinossa ja Aura-juustossa on jo reilusti suolaa, joten suolaa ei kannata lisätä. Jos kuitenkin käytät jotain mietoa leikkelettä tai teet kasvisversiota, lisää suolaa kermaseokseen.
Ota piirakkapohja kylmästä ja lado ainekset haluamassasi järjestyksessä pohjan päälle. Esimerkiksi näin: lammas, paprika, sipuli, muutama basilikan lehti (ehkä noin 10 lehteä), pecorino, kermaseos, tomaatit, aurajuusto. Järjestyksellä ei ole niin kovin suurta merkitystä, mutta päällimmäiseksi kannattaa kuitenkin laittaa juustoa, jotta se muodostaa mukavan kuoren piiraalle. Paista 200 asteessa uunin keskitasossa noin 25-30 minuuttia eli niin kauan kunnes täyte on hyytynyt. Mikäli piirakka alkaa tummua päältä heti paiston alkupuolella, voit siirtää sen uunin alaosaan tai peittää pinnan foliolla.
![]() |
![]() |
![]() |
Huomaa, että ainesten määrät ovat suuntaa antavia. Harvemmin tulee kovin tarkkaan mittailtua. Piirakka tuskin epäonnistuu, jos jotain täytteen ainesosista on hieman enemmän tai vähemmän, tai korvaat jotain toisella vähän vastaavalla tuotteella. Lähes mikä tahansa juustonkannikka todennäköisesti uppoaa tähän mainiosti. Katso ihmeessä mitä sinulle on jäänyt kaapin perälle käyttöä odottelemaan.
Pala piirakkaa yhdistettynä raikkaaseen salaattiin on myös mainio lounaseväs töihin.