Tekeekö sinunkin mieli ulkomaille siksi, että siellä saa kaikenlaisia ihania ruokia ja leivonnaisia? Tällä juustoisella herkkupyörylällä saa siihen helpotusta.
Taikina ostetaan valmiina, joten näiden turkkilaistyyppisten leivonnaisten leipominen on melko nopeaa ja vaivatonta. Nämä ovat herkullisia yksinäänkin, mutta toimivat mainiosti myös keiton kaverina.
Filotaikina on paperinohutta. Sen käsittely vaatii vähän varovaisuutta ja mielellään hieman harjoittelua. Mikäli taikina ensimmäisellä ja toisellakin kerralla vähän repeilee, ei se haittaa.
Ohje – 6 kpl reilun kokoisia byrekkejä
- paketti valmista filotaikinaa (12 arkkia, pakaste)
- 300 g juustoa (esim. port salut tai gouda -tyyppistä)
- n. 200 g pinaattia
- vähän tuoreita yrttejä, jos sattuu olemaan (esim. basilika tai korianteri)
- isohko punasipuli
- 1,5 dl kermaa
- 2 munaa
- 1 tl mustapippuria rouhittuna
Sulata filotaikina pakkauksen ohjeen mukaisesti. Ota taikina pahvipakkauksesta ja kokeile sitä kädellä sen verran, että se ei varmasti ole sisältä enää jäässä (taikinapötkylä tuntuu taipuisalta, eikä jäisen kylmältä).
Ota muut aineet esille ja valmistele ne. Raasta juusto ja pilko pinaatti, yrtit sekä punasipuli. Sekoita ne kulhossa keskenään. Sekoita kerma, munat ja mustapippuri mukissa.
Avaa filotaikinapaketin muovi ja avaa varovasti kääröllä oleva taikina. Tässä vaiheessa voit kuulostella itseäsi. Jos et ole kokenut leipoja tai toimit muuten yleensä rauhalliseen tahtiin, kannattaa filotaikinan kuivumisen estämiseksi varata kostea pyyhe taikinan päälle. Nosta taikinapinosta yksi arkki kulmista kiinni pitäen ja aseta se leivonta-alustalle. (Peitä loppu taikinapino kostealla pyyhkeellä.) Voitele arkkia vähän munaseoksella. Ihan joka kohtaa ei tarvitse voidella, käytä sutia kuin taiteilija sivellintä. Nosta sitten päälle toinen filotaikina-arkki ja voitele se samalla tavalla. Nosta täytettä taikina-arkin pitkälle sivulle kuvan mukaisesti. Yritä silmämääräisesti arvioida siten, että täytettä riittää noin kuuteen rullaan. Kääri rullalle aloittaen sivulta, johon laitoit täytteen. Kääri sitten vielä rulla kiekuraksi kuvan mukaisesti ja nosta pellille. Muista laittaa uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Jatka samalla tavalla kooten seuraavat byrekit. Voitele byrekkien pinnat jäljelle jääneellä munaseoksella.
Paista 200 asteessa 17-20 minuuttia uunin keskitasossa. Voit myös paiston loppuvaiheessa nostaa byrekin hetkeksi lähemmäs uunin vastuksia, jotta ne ruskistuvat kunnolla.
Tarjoile lämpiminä tai huoneenlämpöisiksi jäähtyneinä. Säilytä jääkaapissa, vaikka tuskin kovin kauaa säilyvät.



