Olin juhannuksena töissä, ja olin luvannut hankkia yhteiselle juhannuslounaalle jälkkärin. Jostain syntyi idea triflestä eli olisiko se suomeksi vaikka kerrosherkku. Teinkin erittäin mansikkaisen triflen juhannukseksi. Se teki todella hyvin kauppansa, ja ohjettakin kyseltiin.
Eihän minulla tietenkään ollut ohjetta antaa, kun olin tehnyt sen mutu-tuntumalla. Aineksia oli kuitenkin jäänyt jäljelle, joten muutaman päivän päästä tein vielä toisen triflen, pikkuisen vähemmän mansikkaisena versiona, ja lisäsin myös banaania. Molemmissa oli toki myös raparperia antamassa kirpsakkuutta. Molemmat maistuivat hyvin, ja vaikuttikin siltä, että oli täysin makuasia kuka tykkäsi kummasta enemmän. Molemmat hupenivat tosi nopsaan.
Itse en osannut laittaa näitä paremmuusjärjestykseen. Siksipä kirjoitin nyt molemmat ohjeet ylös. Valitse niistä mieleisesi.
Vähän vaikea arvioida monelleko hengelle tämä jälkkäri olisi. Sanoisin, että jos mahat on pullollaan grilliherkkuja, niin jälkkäriksi tästä syö kymmenisen ihmistä. Kuudelle riittää tosi isot annokset. Näistä ainemääristä tulee kolmen litran kulho täyteen. Pienempään astiaan on turha yrittää tunkea. Huomionarvoista lienee, että jos tarjoat tätä yhtään juhlavammassa tilaisuudessa, niin kannattaa ehdottomasti tehdä lasikulhoon, jotta kerroksellisuus ja mansikoiden muoto koristaa trifleä lasin läpi.
Käytin kaurakeksien ja digestivien sekoitusta, kun niitä sattui olemaan, mutta jompi kumpi yksinäänkin toimii varmasti hyvin.
Tässä ohje mansikka-raparperiversioon. Tästä tulee todella mansikkainen. Noin puolet mansikoista käytetään koristeluun.
- n. 1 kg tuoreita mansikoita, valitse isoja, jos mahdollista
- n. 10 pientä raparperinvartta tai 5 isoa ja muhkeaa
- ripaus kanelia (voi jättää poiskin)
- pari ruokalusikallista sokeria (raparperiin)
- vajaa 200 g keksejä (kaurakeksi ja digestive)
- 4 dl vispikermaa
- 250 g mascarponea
- 1 tl vaniljatahnaa (tai muuta vaniljaa)
- 0,6 dl sokeria (kermaseokseen)
- n. 50 g paahdettuja mantelilastuja koristeluun (halutessasi)
Keitä ensin raparperihilloke. Pese raparperinvarret ja pilko paloiksi. Laita kattilaan ja lämmitä. Sekoittele välillä. Kun raparpereista alkaa selkeästi irrota nestettä ja ne pehmenevät, lisää pari ruokalusikallista sokeria. Mikäli pidät oikein kirpsakasta raparperin mausta, lisää sokeria vähemmän. Lisää myös kaneli. Sekoita ja nosta sitten jäähtymään. Perkaa mansikat. Poista karat ja halkaise reilu puolet mansikoista kahtia. Jätä vajaa puolet, mielellään parhaimman näköiset, koristeeksi päälle. Murskaa keksit käsin puristelemalla. Valmista sitten kermaseos vatkaamalla kerma ja sekoittamalla kermavaahtoon mascarpone, vanilja ja sokeri.
Aloita kokoaminen laittamalla kulhon pohjalle ensin keksimurskaa. Sitten raparperia, mascarponevaahtoa, mansikoita… Järjestyksellä ei oikeastaan ole kauheasti väliä. Mikäli haluat mansikoita näkymään kivasti kulhon läpi, asettele niitä leikkauspinta vasten kulhon reunaa. Ja kerrokset uudelleen, kunnes ainekset loppuvat ja kulho onkin jo täynnä. Yritä jättää viimeiseksi mascarponevaahtoa, jonka päälle tietenkin kauniit koristemansikat. Halutessasi voit vielä hifistellä mantelilastuilla. Jos valmistat triflen esimerkiksi seuraavan päivän tarjottavaksi tai se muuten joutuu odottelemaan jääkaapissa useita tunteja, suosittelen koristelemaan mansikoilla ja mantelilastuilla vasta lähempänä tarjoilua. Muuten yön yli säilytys jääkaapissa tekee vain hyvää. Keksit ehtivät hieman kostua ja maustua.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tässä ohje mansikka-raparperi-banaaniversioon, johon tulee hieman säästeliäämmin mansikoita.
- 500 g mansikoita
- 1 rkl sokeria (mansikoihin)
- n. 10 pientä raparperinvartta tai 5 isoa ja muhkeaa
- 2 pehmeää banaania
- 1 tl kanelia
- 0,5 dl sokeria (raparperiin)
- 200 g keksejä (kaurakeksi ja digestive)
- 4 dl vispikermaa
- 250 g mascarponea
- 1 tl vaniljatahnaa
- 0,6 dl sokeria (kermaseokseen)
Keitä ensin raparperihilloke. Pese raparperinvarret ja pilko paloiksi. Laita kattilaan ja lämmitä. Muusaa banaanit haarukalla. Sekoittele välillä raparpereja, jotta ne eivät pala pohjaan. Kun raparpereista on selvästi irronnut nestettä ja ne alkavat pehmetä, ota levy pois päältä, mutta jätä kattila liedelle. Sekoita joukkoon 0,5 dl sokeria, 1 tl kanelia ja soseutetut banaanit. Sekoittele hetki. Nosta sitten jäähtymään. Vaikkapa tässä vaiheessa voit murskata keksit. Käsin puristelu toimii tässä mainiosti. Ei haittaa jos jää vähän isompia sattumiakin. Perkaa mansikoista karat pois ja viipaloi noin puolet mansikoista. Laita ne kippoon (ei tarjoilukulhoon) ja ripottele päälle 1 rkl sokeria. Kääntele vähän. Halkaise loput mansikat kahtia. Valmista sitten kermaseos vatkaamalla kerma ja sekoittamalla kermavaahtoon mascarpone, vanilja ja sokeri.
Aloita kokoaminen laittamalla kulhon pohjalle ensin vähän keksimurskaa, sitten raparperi-banaanihilloketta, mascarponevaahtoa ja sen päälle mansikanviipaleita. Suunnilleen kulhon puolivälissä asettele kahtia halkaistut mansikat leikkuupinta kulhoa vasten kehäksi. Jatka kulhon täyttämistä ja jätä päällimmäiseksi mascarponekerros, jonka päälle vielä ohut kerros keksimurskaa. Jos jokin aines loppuu aiemmin ja päälle jääkin jotain muuta, niin ei sillä oikeastaan ole mitään väliä, eikä se ainakaan makuun vaikuta!