Herkulliset pikkukakkarat mantelin ystävälle

Jos tykkäät mantelista ja varsinkin karvasmantelin persoonallisesta aromista, niin nämä pienet herkkupalat ovat sinua varten.

Rakastan karvasmantelia ja siksi rakastan myös näitä pikku kökkäreitä. Eikä vadelmamarmeladikaan pahaa ole.

Vaikka leivonnaiset tehdään pieniin muffinssivuokiin, ovat ne kuitenkin mielestäni luokiteltavissa pikkuleiviksi, koska taikina on murotaikinan tyyppinen ja leivonnaisista on tarkoitus tehdä aika pieniä. Sisälle tulee täyte mantelimassasta, joka paistettaessa sulautuu hyvin yhteen taikinan kanssa. Pikkuleivät irtoavat myös hyvin vuoista, jos ne haluaa tarjota ilman vuokia. Juhlatarjoilussa päälle voisi vielä sihdata tomusokeria.


Ohje (n. 14 kpl)

  • 150 g voita tai margariinia
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 pieni tl karvasmanteliaromia (laita varovasti, mikäli et tiedä mitä olet tekemässä)
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • n. 75 g mantelimassaa
  • n. 100 g paistonkestävää vadelmamarmeladia
  • pieniä muffinssivuokia

Asettele uunipellille 14 kpl muffinssivuokia. Vatkaa voi, sokeri ja karvasmanteliaromi pehmeäksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää sekaan vehnäjauhot ja sekoita lusikalla tai lastalla tasaiseksi. Käytä kahta lusikkaa apuna ja tiputtele taikinaa vuokiin. Yritä jakaa taikina melko tasaisesti 14 vuokaan. Ei haittaa, jos tulee vahingossa 13 tai 15 leivonnaista. Kasta sormia vähän vehnäjauhoihin ja tasoittele taikinan pintaa. Leikkaa sitten mantelimassasta yhtä monta palaa kuin sinulla on vuokia ja tyrkkää jokaisen taikinakökkäreen keskelle pala mantelimassaa. Päälle vielä vadelmamarmeladia noin teelusikallisen verran. Arvaatkin varmaan jo, että muun makuinen marmeladi käy myös. Itse ajattelin kokeilla seuraavaksi lakkahillolla.

Mantelimassa
Ennen paistamista

Paista uunin keskitasossa 190 asteessa noin 20 minuuttia. Älä luota sokeasti kelloon, vaan tarkkaile silmillä. Kun pikkuleipien reunat alkavat juuri ja juuri hieman ruskettua, ota ne äkkiä pois uunista. Näistä ei kuulu tulla ruskettuneita, vaan vaaleina ne pysyvät ihanan pehmeinä ja suussasulavina. Sitten on enää päätettävä syökö kaiken itse vai kutsuuko kavereita tai peräti sukulaisia kahvittelemaan. Säilytä suljetussa rasiassa mieluiten jääkaapissa.

Uunista tullessa pitäisi näyttää tältä