Gluteeniton juustokakku

Palasin juustokakun juurille tässä tuiki tavallisessa hyydytettävässä kakussa. Vaikka mielestäni ainoa oikea juustokakku on uunissa paistettu, puolustavat hyydykekakut yksinkertaisuudessaan myös paikkaansa. Pohjan tein Semperin gluteenittomista digestive-kekseistä, joten kakku sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon.

Tämä ohje sattui silmääni istuessani lattilalla kirjahyllyn edessä selaamassa käteen osuvia keittokirjoja. Taisi olla jo aika myöhä. Antti Vahteran ja Visa Nurmen keittokirja Yksinkertaiset yhdessä on yllättänyt minut jo useamman kerran toimivilla perusresepteillä. Nyt kun tarkemmin katson kirjaa, niin ei kai pitäisi olla yllättynyt, sillä kannessahan jo lukee ”helpoimmat herkut”. Ihan pikkuisen muuntelin reseptiä omiin sormiin sopivaksi. Kakun seuralaiseksi viipaloin ja sokeroin ulkolaisia talvimansikoita, jotka eivät tietenkään maistuneet miltään. Olisipa jo kesä.

Juustokakku

Pohja

  • n. 200 g digestive-keksejä
  • 100 g voita

Täyte

  • 400 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • 4 liivatelehteä
  • 1 dl appelsiinituoremehua
  • 2 dl kuohukermaa

Valmista ensin pohja. Jauha keksit murusiksi parhaaksi katsomallasi tavalla. Itse murustelin ne ihan käsin kulhossa. Voit käyttää blenderiä tai hakata kaulimella muovipussissa olevia keksejä, mikä parhaalta tuntuu. Sekoita sulatettu voi keksimurun joukkoon. Painele seos leivinpaperilla vuorattuun, halkaisijaltaan 25 cm irtopohjavuokaan. Jos sinulla on eri kokoinen irtopohjavuoka, painele keksiseos siihen.

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Vatkaa kerma. Sekoita eri kulhossa tuorejuusto, sokeri, vanilja ja noin puolet appelsiinimehusta. Kuumenna kattilassa loppu appelsiinimehutilkka lähes kiehuvaksi ja liuota liivatteet mehuun. Lisää liivate juustoseokseen koko ajan sekoittaen. Kääntele joukkoon kermavaahto ja tarkista maku. Lisää sokeria tarvittaessa. Kaada täyte keksimurupohjan päälle vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti, mieluiten yön yli.

Kakun päälle voi ennen tarjoilua ripotella kaakaojauhetta, kuten Vahtera ja Nurmi ehdottavat. Kuvittelen, että kakku toimii myös lähes minkä tahansa marjojen kanssa tarjoiltuna. Jos olisi pakko valita yksi ylitse muiden, niin itse tarjoilisin tätä ehkä hieman happamien lakkojen kanssa. Siinä tapauksessa kakusta voisi tehdä hivenen makeamman.

Itse käytin maustamiseen vaniljajauhetta, mutta kaupoissa on nykyään jos jonkinlaista vaniljaa tarjolla. On uutetta, tankoa, sokeria… Kaikki toimivat.