Gluteeniton banaanikakku maapähkinävoikuorrutteella

Tämä kakku on niin helppo, että sen osaa lapsikin tehdä. Leipurilapsi ainakin. On kuitenkin aivan yhtä hyvää kuin aikuisen tekemä.

Turha kai edes mainita, että lähes mustiksi päässeet banaanit kannattaa käyttää banaanikakkuun. Mikäli et tarvitse gluteenitonta, voi gluteenittoman jauhon tilalla käyttää vehnäjauhoa.

Kuorrutteeseen käytin sokeroimatonta maapähkinävoita. Mikäli käytät sokeroitua, säädä lisättävän sokerin määrää sen mukaisesti (maistelemalla tietenkin). Ohjeen sokerimäärällä kuorrutteesta ei tule mitään äklömakeaa. Kakun ja kuorrutteen liitto on pikemminkin mukavan suolaisenmakea.

Ohje

n. 2 litran vuoka – kakku nousee reilusti uunissa

Taikina

  • 2 kananmunaa
  • 2,5 dl sokeria
  • 2 kypsää banaania haarukalla muussattuna
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 0,25 dl maitoa
  • 150 g sulatettua voita
  • 1,5 dl gluteenitonta jauhoa
  • 1 tl kanelia
  • hieman voita vuoan voiteluun

Kuorrute

  • n. 250 g maapähkinävoita (sileää, sokeroimatonta)
  • n. 80 g voita
  • 1,5 dl tomusokeria
  • (kaakaonibsejä tai muita koristeita pinnalle)

Ota esille kaikki taikinan ainekset ja valmistele ne (siis sulata voi ja muussaa banskut). Voitele kakkuvuoka. Älä korppujauhota ainakaan tavallisella jauholla, mikäli olet tekemässä gluteenitonta kakkua. Itselläni kakku ainakin irtoaa mainiosti pelkällä vuoan voitelulla. Jos haluat pelata varman päälle, jauhota vuoka vaikka kookoshiutaleilla. Sekoita sitten kulhossa kaikki taikinan ainekset. Kaada vuokaan ja paista hieman keskitasoa alempana 180 asteessa noin 45 minuuttia. Kokeile tikulla kakun kypsyys. Huomaa, että kakun pinta saattaa alkaa tummua melko nopeastikin. Jos siltä näyttää, laita kakun päälle folio liian tummumisen estämiseksi. Anna kakun jäähtyä jonkin aikaa ja kumoa sitten tarjoiluastialle. Anna jäähtyä edelleen, siirrä jääkaappiin.

Aloita kuorrutteen valmistaminen tutkailemalla voita. Mikäli se on jääkaappikylmää ja tosi kovaa, lämmitä sitä erittäin varovasti mikrossa muutama sekunti. Voin ei tule sulaa, vain pehmetä ihan hieman. Sekoita sitten voi, maapähkinävoi ja tomusokeri kuohkeaksi kuorrutteeksi sähkövatkaimella. Maistele tässä vaiheessa kuorrutetta. Jos kaipaat makeampaa, lisää vähän sokeria. Levitä kuorrute jäähtyneen kakun pinnalle. Koristele halutessasi kaakaonibseillä, suklaarouheella, koristerakeilla tai oikeastaan millä tahansa koristeilla. Säilytä jääkaapissa.

Jemmaa ohje, sillä luultavasti haluat tehdä tätä kakkua uudestaan.