Tähän piiraaseen hain mallia ja inspiraatiota taas vaihteeksi överileivonnaisten Amerikasta. Resepti jäljittelee osittain heidän perinteistä pekaanipähkinäpiirastaan, mutta mukana on ripaus kotimaista toscaa mantelilastujen muodossa. Voin suositella tätä makeiden ja tahmaisten leivonnaisten ystävälle. Pieni pala riittää. Ethän unohda leivontatarvikkeiden lisäksi ostaa kaupasta pakettia vaniljajätskiä.
Käyttämäni piirakkavuoka on halkaisijaltaan 27 cm. Piirakan voi hyvin tehdä vähän korkeampaan ja läpimitaltaan pienempään vuokaan, esimerkiksi irtopohjavuokaan. Pohjaan käytin Myllyn Paras murotaikinaohjetta.
Halutessaan mantelit voi jättää pois ja käyttää täytteeseen pelkästään pekaanipähkinöitä. Käytä silloin yhteensä 200 g pähkinöitä.
Ohje
Pohja
- 125 g voita tai margariinia
- 1,5 dl sokeria
- 1 muna
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 2 tl vaniljasokeria
- vähän voita ja korppujauhoja vuoan valmisteluun
Voitele ja korppujauhota vuoka ensin. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri, vatkaa muna sekaan. Lisää vehnäjauho-leivinjauhe-vaniljasokeriseos. Sekoita tasaiseksi nopeasti. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin odottamaan.
![]() |
![]() |
![]() |
Täyte
- 2 dl vaaleaa siirappia
- 2 dl fariinisokeria
- 70 g voita sulatettuna
- 2 munaa
- ripaus suolaa
- n. 100 g mantelilastuja
- n. 100 g pekaanipähkinöitä rouhittuna pienemmäksi
Sekoita yhteen siirappi, fariinisokeri, sulatettu voi ja suola. Riko munat eri kippoon ja riko niiden rakennetta vähän esim. haarukalla sekoittamalla. Sekoita sitten munat täyteseokseen. Kaada täytemassa piirakkapohjan päälle. Ripottele pinnalle mantelilastut ja pekaanipähkinät. Paista 175 asteessa uunin keskiosassa noin 50 minuuttia.
Piirakka on parasta hieman lämpimänä, ja sitä kannattaakin seuraavana päivänä lämmittää pieni hetki mikrossa. Paranee myös vanhetessaan, siis jos ehtii vanheta.