Sitruuna-kaakaofudget

Vanilja- ja salmiakkifudgejen suuren menekin myötä päätin kokeilla uutta makua, ja hyvinhän näitäkin on jääkaapista käyty napsimassa. Nämä saivat ehkä yllättävänkin paljon kehuja. Olivat maistuvia minunkin suussani, mutta ilmeisesti vielä enemmän monen muun mieleen.

Ohje on pohjaltaan sama kuin aikaisemmin julkaisemassani vaniljafudgereseptissä, mutta keittämisen jälkeen massa puolitetaan ja maustetaan. Kuten kuvista näkyy, kaakao-osuudesta taisi itselläni tulla vähän pienempi, mutta ei se ole niin tarkkaa.

Ohje

  • 400 g sokeria
  • 1,5 dl täysmaitoa
  • 2 dl kondensoitua maitoa
  • 100 g voita

Lisäksi:

Kaakao-osaan:

  • 2 rkl kaakaojauhetta

Sitruunaosaan:

  • 3 tl sitruunaesanssia
  • n. 1 tl keltaista väripastaa (ei pakollinen)

Laita kaikki ainekset riittävän kokoiseen kattilaan. Huomioi, että massa nousee kattilassa jonkin verran kiehuessaan. Lämmitä keskilämmöllä koko ajan sekoittaen. Sekoittamiseen paras väline on puinen, tasapäinen lasta. Kun tunnet, että sokeri alkaa olla liuennut, voit nostaa hellan lämpötilaa. Anna massan kiehua kunnolla. Kokeilemalla opit oman hellasi lämpötilan, jolla massa kiehuu sopivasti, mutta ei nouse kattilan reunojen yli. Sekoita koko ajan kattilan pohjasta asti. Tyrkkää kattilaan lämpömittari. Odottele lämpötilan nousemista 115 asteeseen. Itselläni tähän meni muistaakseni noin puolisen tuntia. Tässä vaiheessa ei kannata olla kärsimätön, koska lopullinen lämpötila määrää massan kovettumisen. Jos olet kovin hätäinen, saatat joutua juomaan fudgesi. Kun massa on saavuttanut 115 asteen lämpötilan, ota kattila liedeltä. Ole varovainen kuuman massan kanssa. Kaada noin puolet massasta toiseen kattilaan. Lisää toiseen puolikkaaseen kaakaojauhe ja toiseen sitruunaesanssi ja väripasta. Massan värjäämisellä ei ole muuta merkitystä kuin sitruunaisempi ulkonäkö, joten jos et välitä siitä, voit aivan hyvin unohtaa värin.

Tässä välissä voit vuorata noin 20 x 15 cm kokoisen vuoan leivinpaperilla. Paljon isompaa vuokaa ei kannata käyttää, jotta saa tehtyä selkeästi kaksi eri kerrosta.

Sekoittele molempia massoja rauhassa vuorotellen, kunnes ne jäähtyvät, paksuuntuvat ja menettävät kiiltoa. Kun sekoittaminen alkaa tuntua raskaalta, on aika siirtää massa vuokaan. Kaavi ensin kattilasta vuokaan kaakaolla maustettu massa ja painele se esim. lusikalla tasaiseksi. Sitten päälle sitruunamassa ja tasoita taas. Anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa.

Nosta jäähtynyt fudge leivinpaperin kanssa leikkuulaudalle ja leikkaa sopiviin annospaloihin. Suosittelen pieniä paloja, sillä tämä on erittäin täyteläistä herkkua.