Yksi herkullinen sienipiirakka herkullisten sienipiirakoiden joukossa. Sienten ystäville.
Tämän pohjan ohjeen olen joskus napannut Marttojen keskustelupalstalta. Ei ehkä ihan kaikista mehevin ja maukkain pohja, mutta helppoutensa vuoksi saa kouluarvosanan yhdeksän. Sitä paitsi tässä piirakassa muhevan mehevä täyte kompensoi pikapohjan arkipäiväisyyttä. Yksinkertaisen pohjataikinan aineet löytyvät yleensä kotoa, ja ne tarvitsee vain sekoittaa yhteen.
Sienipiirakkaa voi toki muunnella monella tavalla vaikkapa sen mukaan, mitä aineita kotoa löytyy. Mutta jos olet tumpelo, etkä osaa muunnella reseptejä, niin kokeile vaikka tasan tarkkaan näillä aineksilla.

Käyttämäni vuoan halkaisija on 25 cm.
Pohja:
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1,5 dl kaurahiutaleita
- 0,5 tl suolaa
- 1,5 tl leivinjauhetta
- 0.75 dl ruokaöljyä
- 1,5 dl vettä
Täyte:
- n. 2 litraa tuoreita kantarelleja tai suppilovahveroita (tai molempia)
- 1 punasipuli
- 2 valkosipulinkynttä tai puolikas yksikyntinen
- ruokalusikallinen voita paistamiseen
- 0,5 ja 0,5 tl suolaa (sieniin ja kermaseokseen)
- kourallinen kirsikkatomaatteja (esim. 8 kpl) halkaistuna
- n. 100 g Aura-juustoa
- n. 50 g juustoa raastettuna (esim. Salaneuvos tai gouda)
- 1 kananmuna
- 2 dl kermaa
- 1 tl provencale-yttisekoitusta (tai haluamiasi yrttejä)
Pohja: Sekoita kaikki ainekset keskenään. Pitäisi tulla sopivan pehmeä käsissä pyöriteltävä pallo. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.

Täytettä varten pilko sipulit. Pilko myös vähän sieniä. Makuasia kuinka pientä silppua teet. Paista pannulla ensin pelkkiä sieniä. Kun neste alkaa olla haihtunut, siirrä paistinlastalla sienet pannun reunoille eli tee pieni kolo sipuleille pannun keskiosaan. Laita siihen nokare voita ja sipulit paistumaan. Kuullota sipuleita hetken aikaa ja sekoita sitten sienten joukkoon. Nosta pannu pois levyltä.
Sekoita kermaan suola, yrttiseos ja kananmuna. Kaada sitten pohjan päälle ensin sienet ja murustele sitten Aura-juusto. Kaada päälle kermaseos. Laita lopuksi päälle kirsikkatomaatit ja juustoraaste.
![]() |
![]() |
![]() |
Paista 200 asteessa hieman keskitasoa alempana puoli tuntia.

Tarjoa valmis piirakka hieman jäätyneenä. Piirakka ei ainakaan huonone yön yli jääkaapissa levättyäänkään.