Savulohikakku

Olisiko aika jakaa myös parhaat suolaisten leivonnaisten ohjeet. Tätä kakkua on tullut tehtyä muutamiin juhliin, ja se on kyllä saanut kehuja. Perinteisiin voileipäkakkuihin kyllästyneetkin ovat tykänneet tästä. Ovat tätä syöneet hyvällä halulla myös hillosipuleille muutoin yököttelevät.

Mikä tärkeintä, tykkään tästä kakusta itsekin tosi paljon. Kakku on helppo tehdä, joskin ainesten pilkkomiseen saa varata jonkin verran aikaa. Kakun hyytyminen vie tietenkin aikaa myös, mieluiten yön yli. Muuten homma on hyvin yksinkertaista.

Alun perin olen löytänyt tämän kakun ohjeen täältä. Olen kuitenkin muokannut ohjetta omaan makuuni sopivaksi. Minun versioni on myös ehkä hieman helpompi koota, koska leipää on vain pohjalla, eikä laisinkaan päällä. Myös koristelusta saa tehtyä kivemman. En ole itse mikään koristelun mestari, mutta jotain rehuja olen aina heitellyt kakun päälle, kuten kuvista näkyy. Muistathan nähdä kaupassa/torilla/järvellä/merellä sen verran vaivaa, että hankit hyvälaatuista, maukasta savulohta kakkua varten.

Ohje on sopiva halkaisijaltaan 24 cm (reunan korkeus 7 cm) irtopohjavuokaan.


Ohje:

Pohja:

  • Paketti eli 420 g Realia (tai muuta tummaa leipää)
  • 0,5 dl kasvislientä (esim. liemikuutiosta)
  • 75 g voita tai margariinia

Täyte

  • 6 liivatelehteä
  • 250 g maustettua tuorejuustoa (mauista sopivia esim. yrteillä maustetut, savulohi tms.)
  • 2 dl ranskankermaa
  • n. 350 g savulohta
  • 1,5 dl hillosipuleita
  • 1 dl tuoretta basilikaa
  • 0,5 dl tuoretta ruohosipulia
  • 1 tl mustapippuria
  • 0,5 tl suolaa
  • ripaus valkopippuria
  • 0,5 dl hillosipulien lientä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 punainen paprika
  • n. 2 kpl maustekurkkuja

Tuoreiden yrttien, lohen, paprikan ja maustekurkkujen määrä ei ole niin tarkka. Muiden ainesten osalta kannattaa pitäytyä aika lailla reseptin määrissä.

Koristeeksi

  • Sitruunaa
  • Kylmäsavulohta
  • Herneenversoja, yrttejä tms.

Aloita pohjan valmistuksesta. Hienonna leipä. Itse olen tehnyt tämän ihan käsin kulhossa murentamalla. Sekoita sitten joukkoon kasvisliemi ja sulatettu rasva. Jätä odottelemaan.

Aloita täytteen teko pilkkomalla aineet: lohi, hillosipulit, yrtit, paprika ja maustekurkku. Mitä pienempää silppua jaksat tehdä aineksista, sitä mukavampi kakkua on leikata ja syödä. Mielestäni pilkkominen käy parhaiten terävällä veitsellä. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kaada tuorejuusto kulhoon ja pehmennä sitä vaikkapa haarukalla sekoittamalla. Sekoita tuorejuuston joukkoon ranskankerma ja mausteet. Sekoita sitten joukkoon pilkkomasi ainekset.

Kuumenna 0,5 dl hillosipulin lientä. Ota liivatteet kylmästä vedestä, purista ylimääräinen vesi pois ja laita liivatteet hillosipulin liemeen. Anna jäähtyä pieni hetki. Kaada sitten liivateliemi nauhana massan joukkoon koko ajan sekoittaen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele se varovasti massan joukkoon. Maista! Luultavasti massa on hyvää, mutta tässä vaiheessa voit vielä tarvittaessa lisätä suolaa tai muita mausteita. Älä sekoita enää raivokkaasti, jotta kerma ei menetä kuohkeuttaan. Älä raivoa muutenkaan, koska nyt olet jo voiton puolella.

Painele leipämassa tasaisesti vuoan pohjalle ja kaada täytemassa päälle. Olen yleensä laittanut vuoan pohjalle pohjan kokoisen, pyöreäksi leikatun leivinpaperin. Sen avulla kakun voi siirtää tarjoilualustalle. Kakun voi tehdä myös suoraan tarjoilualustalle siten, että jättää irtopohjavuoan pohjan kokonaan pois. Tällöin täytyy tiivistää leivällä huolellisesti tarjoilualustan ja vuoan reunan välinen rako, jotta massa ei pääse valumaan karkuun. Tasoita kakun pintaa hieman jollain välineellä, jos se näyttää tarpeelliselta.

Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään muutamia tunteja, mieluiten yön yli. Poista irtopohjavuoan reunat varovasti. Auta tarvittaessa pyöräyttämällä veistä kakun ja reunan välissä. Koristele haluamallasi tavalla.

Talvella tehtyyn kakkuun en keksinyt kovin paljon erilaisia koristeluvaihtoehtoja. Maku on tärkein.
Pari lohikakkua synttäreillä muiden herkkujen seassa.