Tämä on ehdottomasti alkukesän paras leivonnainen. Ei ainoastaan siksi, että se on ihan sikahyvää, vaan myös siksi, että sitä leivotaan vain noin yhden kuukauden aikana vuodessa. Tänä vuonna olen tainnut leipoa neljä näitä kakkuja, ja kaikki ovat hävinneet lähes äänen nopeudella.
Maisemakahvilan raparperipiirakka on ollut supersuosittu tänä vuonna, mutta itse olen leiponut vastaavaa rahkapiirakkaa jo monta vuotta ohjeella, jonka nimi on ”Marjan rahkatorttu”. Siihen olen välillä vähän kyllästynyt, mutta tähän keikauskakkuun en vielä koskaan.
Parasta tässä kakussa on, että se on aivan superhyvää lämpimänä, mutta paranee päivän, parin jääkaappisäilytyksessä. Raparperien, rasvan ja sokerin muodostama herkkuliemi kostuttaa kakkua ajan kanssa. Namskis namskis maistuu sellaisenaan tai vaniljajäätelön/vaniljakastikkeen kera.
Yleensä suosin voin käyttämistä margariinin sijaan, mutta tässä kakussa myös margariini toimii erinomaisesti.
Ohje
Raparperipäällinen
- 50 g margariinia
- 1 dl fariinisokeria
- n. 5-7 dl raparperinpaloja (noin sormen paksuisia)
Taikina
- 150g margariinia
- 2 dl sokeria
- 2 kananmunaa (jos ovat kovin isoja, yksi riittää)
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
Varmista, että margariini on suunnilleen huoneenlämpöistä. Mittaa halkaisijaltaan noin 22 cm pyöreään vuokaan 50 g margariinia ja 1 dl fariinisokeria päällistä varten. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Ala valmistaa taikinaa sekoittamalla ensin kuivat aineet yhteen ja jätä ne odottamaan. Vatkaa sitten 150 g margariinia ja 2 dl sokeria valkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon ensin yksi muna, sekoita ja lisää sitten toinen muna. Sekoita kuivat aineet joukkoon. Nyt uuni on varmaan kuumentunut. Laita vuoka uuniin, mutta älä unohda sitä sinne. Kun margariini on sulanut, ota vuoka uunista. Levitä vähän sokeria ja margariinia siten, että ne ovat tasaisesti vuoan pohjalla. Kaada päälle raparperi ja tasoita. Levitä sitten taikina päälle. Taikinan kuuluu olla melko paksua. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Mikäli pinta meinaa paiston aikana tummua kovasti, laita päälle folio.
Anna kakun levätä hetki vuoassa. Hetki voisi tässä tapauksessa olla vaikkapa noin 20 minuuttia. Kieräytä sitten veitsellä reunat irti kakun ja vuoan välistä. Kumoa lautaselle. Syö tai tarjoa muille!
Säilytä kakkua jääkaapissa kelmun alla tai suljetussa rasiassa, jotta se ei kuivahda, eikä ota makuja jääkaapista.
Olen tehnyt kakkua gluteenittomana vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen. Hyvin on onnistunut. Välillä olen myös jättänyt kananmunat pois. Silloin kakun muoto saattaa vähän kärsiä. Munaton kakku saattaa litistyä piirakkamaiseksi, ja se kannattaakin kipata lautaselle, jossa on hieman reunoja. Maku ei missään nimessä kärsi, vaan kakku on erinomaista myös ilman munaa!
Ohjeen olen varastanut äitin keittokirjan välistä. Se on ollut ränsistynyt, jostakin lehdestä repäisty sivu. En toki ottanut alkuperäistä kappaletta, vaan kopion. Alun perin kakkuun on kuulunut raparperin lisäksi omenaa, mutta olen jättänyt sen pois, koska rapararperiaikaan omenat ovat vasta kukkia tai pieniä raakileita.