Tässä vähän kevyempi vaihtoehto voitaikinaleivonnaisille. Ehkä hieman terveellisempää. Värkkääminen vie pikkuisen aikaa elämästäsi, mutta on helppoa. Lopputuloksena mukava kasa pasteijoita, jotka sopivat niin arkeen kuin juhlaan. Aika täydellisiä vaikka keiton kanssa nautittaviksi.
Suosittelen valitsemaan täytteeseen jotakin hieman voimakkaamman makuista juustoa. Mieto kermajuusto ei välttämättä tuo riittävästi makua näihin leivonnaisiin. Homejuuston ystävä voi tuunata pasteijoista kuinka ”homeisia” tahansa käyttämällä jotakin tosi voimakasta juustoa, mutta Auran ja cheddarin yhdistelmä toimi myös aika mukavasti.
Huomaa, että pohjataikinan nesteen ja jauhojen määrät ovat summittaisia mittoja. Eri jauhot saattavat imeä nestettä eri tavalla, joten voit joutua lisäämään nestettä tai jauhoja taikinan vaivaamisen loppuvaiheessa.
Ohje (noin 20-25 kpl)
Taikina
- 1/2 pakettia tuorehiivaa
- n. 3,5 dl maitoa
- n. 6 dl vehnäjauhoja
- n. 2 dl ruisjauhoja
- 40 g sulatettua voita
- 1 tl sokeria
- 2 tl suolaa
- voiteluun 1-2 kananmunaa
- pinnalle seesaminsiemeniä
Täyte
- 1 iso porkkana
- puolikas purjo
- puolikas punainen paprika
- n. 1 tl suolaa
- n. 1 tl paprikajauhetta
- n. 100 g juustoraastetta/-murua (esim. Aura ja cheddar)
Aloita taikinan teko lämmittämällä maito kädenlämpöiseksi. Liuota maitoon hiiva ja sekoita joukkoon sokeri. Sekoita sitten suola ja reilu puolet jauhoista joukkoon kunnolla vatkaten. Jatka jauhojen lisäämistä vähitellen ja siirry työstämään taikinaa käsin. Lisää jauhoja kunnes taikina alkaa olla paksua, sekoita sitten joukkoon voi. Alusta taikinaa hetken aikaa ja jätä se lämpimään paikkaan leivinliinan alle kohoamaan.
Valmistele sillä aikaa täyte. Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Leikkaa purjo pieniksi suikaleiksi ja paprika pieniksi kuutioiksi. Kuullota kasviksia paistinpannulla miedolla lämmöllä, kunnes ne pehmenevät hieman. Mikäli pannussa ei ole huippuhyvä tarttumaton pinta, kannattaa käyttää vähän öljyä. Mausta kasvikset suolalla ja paprikajauheella. Siirrä sitten kasvikset kulhoon ja lisää niiden joukkoon juustoraaste. Sekoita.
![]() |
![]() |
![]() |
Tässä vaiheessa taikina on luultavasti jo kohonnut jonkin verran ja voit alkaa muotoilla pasteijoita. Ota köntti taikinaa jauhotetulle leivinalustalle ja kaulitse ohueksi levyksi. Leikkaa levystä neliön muotoisia paloja veitsellä tai tee muotilla pyörylöitä. Nosta täytettä päälle sen verran mitä arvelet mahtuvan, kostuta taikinan reunat kylmällä vedellä ja painele sormenpäillä tiukasti kiinni. Täytteen sopivan määrän oppii helposti, kun kerran-pari yrittää sulkea liikalihavaa pasteijaa. Jätä pasteijat vielä hetkeksi, vaikkapa noin 15 minuutiksi, kohoamaan leivinliinan alle. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja voitele pasteijat munalla. Ripottele päälle seesaminsiemeniä. Jos juustoa on jäänyt yli, voit vaihtoehtoisesti ripotella pasteijoiden pinnalle juustoraastetta. Paista pasteijoita uunin keskiosassa noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Nauti yksin tai tarjoa muillekin.