Eipä ole tullut ennen kristallipullia leivottuakaan, mutta kyllä kannatti. En tiedä onko näitä kovin monenlaisia ohjeita. Tässä ohjeessa taikinaan tuli vaniljakastiketta, joka teki pullista ihanan pehmeitä sekä koostumukseltaan että maultaan. Myös pinnalle tuleva sirosokeri, joka antaakin pullien ”kristallimaisen” ulkonäön, on kivaa vaihtelua perinteiseen raesokeriin.
Ohje (32 pullaa)
- 2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (ei tarvitse vaahdottaa)
- 4,5 dl maitoa
- 1 pkt tuorehiivaa (50g)
- 1,5 dl sokeria
- 0,5 tl vaniljajauhetta (tai 1 rkl vaniljasokeria)
- 1,5 rkl kardemummaa
- 1 tl suolaa
- n. 15 dl vehnäjauhoja
- 100 g sulatettua voita tai margariinia
Voiteluun
- n. 100 g sulatettua voita tai margariinia
- n. 2 dl sirosokeria
Sekoita vaniljakastike ja maito yhteen ja lämmitä kädenlämpöiseksi (esim. mikrossa tai hellalla kattilassa). Siirrä isoon kulhoon ja murustele sekaan hiiva. Sekoita niin, että hiiva liukenee. Lisää sitten sokeri, vanilja, kardemumma ja suola. Sekoita. Lisää noin puolet jauhoista ja sekoita kunnolla. Jatka jauhojen lisäämistä noin 1 dl kerrallaan. Alusta samalla taikinaa ja lisää loppuvaiheessa rasva. 15 dl jauhoja ei ole aivan tarkka määrä, saatat tarvita hieman vähemmän tai enemmän. Taikinan pitäisi jäädä melko pehmeäksi. Mitä pehmeämpi taikina, sitä pehmeämpiä pullia saat. Jätä taikina alustuksen jälkeen kohoamaan lämpimään paikkaan noin 45 minuutiksi. Mikäli sinulla ei ole lämmintä paikkaa, kuten vaikka uuninpankoa, voit täyttää toisen kulhon lämpimällä vedellä ja laittaa taikinakulhon sen päälle. Tätä kikkakolmosta käytän itse lähes aina. Myös tiskialtaassa tämä onnistuu, mikäli se ei ole täynnä tiskejä.
Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, aloita leipominen jauhotetulla pöydällä/leivinalustalla. Vältä käyttämästä liikaa jauhoja, jotta taikinasta ei tule liian kovaa tai jauhoisen oloista. Jaa taikina neljään osaan ja ota yksi osa kerrallaan käsittelyyn. Tee taikinasta pötkö ja paloittele se noin kahdeksaan osaan kuten kuvassa yllä. Pyörittele taikinapala pötköksi ja kääräise itsensä ympäri. Sen jälkeen kiepsauta jonkinlaiselle nyttyrälle. Itselläni ei ole tähän minkäänlaista rutiinia, joten jokaisesta pullasta tuli vähän mitä sattuu, eikä tainnut tulla kahta samanlaista luomusta. Se ei haittaa. Aseta pullat leivinpaperin päälle pellille ja jätä vielä liinan alle kohoamaan noin 20-30 minuutiksi tai kunnes huomaat, että pullat ovat selvästi kohonneet. Lämpimässä paikassa saattavat kohota nopeamminkin.

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Pullia ei tarvitse voidella ennen paistamista, koska ne voidellaan ja sokeroidaan paiston jälkeen. Paista pullia uunin ylätasolla (ei kuitenkaan ihan vastuksissa kiinni) noin seitsemän minuuttia. Pullat saavat ruskistua hieman, mutta varo paistamasta liian ruskeiksi eli kuiviksi. Paistelun aikana voit sulatella rasvan ja kaataa sirosokeria valmiiksi pieneen kulhoon. Kun pullat jäähtyvät sen verran, että sormet eivät pala, voitele ne voi-/margariinisulalla ja pyöräytä pinta sokerissa. Voisi ajatella, että tavallinen sokeri käy yhtä hyvin, mutta suosittelen kuitenkin investoimaan pussilliseen sirosokeria. Se tarttuu ihan eri tavalla pullan pintaan ja antaa kivemman ulkonäön. Lopun pussin voit käyttää mihin tahansa leivonnaisiin tavallisen sokerin tapaan.


Kutsu vieraita kylään ja tarjoa tuoretta pullaa! Ei kai olisi kovin epäkohteliasta myöskään kutsua itseään jollekin kylään ja saapua vadillinen kristallipullia tuliaisena.