Helppo jätski ilman jäätelökonetta
Kesä kesä kesä! Kesän ehkä tarpeellisin resepti. Niin helppo, että kerran tehtyäsi luultavasti muistat sen ulkoa.
Tässä siis perusohje helpolle jäätelölle, jota voit maustaa mielesi mukaan. Yhdestä annoksesta voi mielestäni hyvin tehdä vaikkapa kahta eri makuista jäätelöä. Tulee ihan mukavat määrät. Katsopa kuinka helppo valmistaa. Jopa sinä voit onnistua.
- 6-8 dl vispikermaa (6 desillä tulee melko makeaa, 8 desillä ei ihan niin makeaa, mutta ehkä vähän kovempaa)
- 1 prk kondensoitua maitoa (eli vajaa 400g, kaupoissa usein leivontatarvikeosastolla, jos et löydä, kysy myyjältä)
- 0,6 dl glukoosisiirappia (löytyy tavallisista kaupoista muiden siirappien vierestä)
- (vaniljajauhetta, -uutetta tms.)
- (makuaineita)
Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lisää joukkoon kondensoitu maito ja glukoosisiirappi. Sekoita huolellisesti tasaiseksi. Tämänkin voit tehdä sähkövatkaimella. Jos teet pelkkää vaniljajäätelöä, mausta vaniljalla. Pakasta, kunnes koko massa on jäätynyt. Vähintään muutama tunti on hyvä varata. Muovinen tai keraaminen pakastamisen kestävä kippo lienee kotona paras tähän tarkoitukseen. Käytä vaikka vanhoja muovisia jätskirasioita, jos sellaisia sattuu olemaan. Ihan älytöntä muovin käyttöä muuten ne muoviset jätskirasiat, kun pahviin pakattu jätski toimii ihan yhtä hyvin.

Viime kerralla tein pekaanipähkinä-kinuskijätskiä ja mangojätskiä. Seuraavassa kerron miten saat niitä aikaiseksi.
Pekaanipähkinä-kinuski:
Paahda pekaanipähkinöitä (noin pari kourallista riittää, jos maustat puolikkaan annoksen perusjäätelöohjeesta) hieman pannulla. Luonnollisesti niitä ei saa polttaa, eli tarkkaile koko ajan. Kaada pähkinät johonkin kippoon ja anna jäähtyä hetken aikaa. Kaada päälle kaupan valmista kinuskikastiketta. Sillä tavalla sopivasti, en ole mittaillut, mutta ehkä desi tai pari. Kaada sitten jäätelömassaa ja kinuskipähkinäseosta vuorotellen astiaan, jossa aiot jäätelön pakastaa.

Mango:
Puolen jäätelöannoksen maustamiseen tarvitset pilttipurkillisen mangososetta ja pikkulorauksen sitruunamehua. Sitruunamehun tarkoitus on tehdä mausta vähän raikkaampi. Periaatteessa ilman sitäkin pärjää. Sekoita sitruunamehu mangososeeseen. Laita ensin jäätelömassaa astiaan, jossa aiot jäätelön pakastaa. Pudottele sitten päälle lusikalla mangoseosta ja levitä sitä hieman, jotta mangoa ei jää isoja yhtenäisiä kökköjä. Niistä tulee ärsyttävän kovia pakastimessa. Samoin tulee muuten kokonaisista marjoista, joten huomioi tämä, kun mietit maustamista. Jatka kerrosten tekemistä, kunnes jätski onkin valmis pakastettavaksi.
Mangojätskit tein pieniin vuokiin. Niistä tuli ihan kivan näköisiä, mutta päällä oleva mangokerros oli ehkä turhan paksu ja kova. Piti antaa sen sulaa hetki, jotta sai mukavasti syötyä.
Jos olet nyt jo sekaisin, älä lue pidemmälle. Mikäli kestät lisää maustamisinfoa, niin tässä tulee. Kondensoitua maitoahan on myös valmiiksi kinuskiksi keitettyä. Sillä on erinomaisen helppo saada vieno kinuskin maku koko jäätelömassaan. Eli silloin tavallisen kondensoidun maidon tilalla käytetäänkin purkki sitä valmiiksi kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa. Silti sekaan voi heittää vaikka pähkinöitä lisäksi. Nerokasta, eikö? Muina maustamisideoina voisin mainita erilaiset liköörit, esim. kahvilikööri tai mantelilikööri (maistele jäätelömassaa maustaessasi, niin ei lorahda liikaa tai liian vähän). Alkoholi hieman pehmentää jäätelömassaa, mutta ei häiritsevästi. Lista jatkuu eli erilaiset suklaarouheet, karkkirouheet, mariannerouhe, lakritsi- tai salmiakkijauhe, turkinpippurirouhe, kaupan valmiit kastikkeet (mansikka-, suklaa-, lakritsi- ja mitä näitä onkaan nykyään), hedelmäsoseet vastaavalla tavalla käytettynä kuin mango yllä… Keksi itse lisää!