Georgialaisen keittiön helmi – erittäin juustoinen hatsapuri

Mikäli haluat rasvatonta ja suolatonta syötävää, valitse jokin toinen resepti. Matkoilla itärajan taa olen päässyt tutustumaan georgialaiseen keittiöön ja eri tyyppisiin hatsapureihin eli georgialaisiin juustoleipiin. Hatsapureja on varmaan niin montaa sorttia kuin on niiden leipojiakin. Itse tykkään pyöreästä hatsapurista, jossa on juustoa sekä sisällä että päällä, joten olen kehitellyt tämän reseptin omaa makuani vastaavaksi.

Pyydän huomioimaan, että tällä reseptillä tulee ISO hatsapuri! Jos syöjiä ei ole montaa isoruokaista, suosittelen puolittamaan ohjeen.

Yksi tunnetuimmista malleista taitaa olla veneen muotoinen leipä, johon on rikottu kananmuna keskelle. Monia erilaisia Georgian eri alueille tyypillisiä hatsapuriohjeita löytyy nettiä selailemalla.

Hatsapuriin käytetään suluguni-nimistä georgialaista juustoa, jota on hieman haasteellista saada Suomesta. Olen löytänyt sitä kuitenkin Helsingistä Itäkeskuksen Tallinnanaukiolla sijaitsevasta virolaisten ruokien kaupasta ja vastaavanlaisesta kaupasta Tampereen Hämeenkadulta. Noin 600 grammaa juustoa riittää yhteen isoon leipään. Mikäli et ole koskaan maistanut sulugunista tehtyä hatsapuria, eikä sinulla myöskään satu juuri olemaan sulugunia saatavilla, voit käyttää mozzarellan ja fetan 50/50-sekoitusta. Siitäkin tulee hyvää, mutta älä odota, että se olisi sama asia.

Tämän juustoleivän teossa pätee täydellisesti ajatus, että ihmisen pitää odottaa ruokaa, eikä päinvastoin. Ajoita hatsapurin paistaminen siihen vaiheeseen, kun ihmiset jo istuvat pöydässä nälkäisinä. Riippuen muiden tarjottavien määrästä, tämän ohjeen isosta hatsapurista tulee syötävää noin 4-8 hengelle. Mikäli koko lätyn jakaa vain neljälle hengelle, on se jo aikamoinen rasvamöntti mahan pohjalla. Suosittelenkin hatsapurin kanssa tarjottavaksi jotain kasvispitoista, hieman kevyempää murkinaa. Esimerkiksi georgialaiseen keittiöön kuuluvat munakoisorullat yrtti-/pähkinätäytteellä ja joku maukas keitto saattaisivat toimia.

Ohje

Taikina

  • 4 dl vettä
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl oliiviöljyä (rypsiöljy käy myös)
  • 50 g sulatettua voita
  • 10-12 dl vehnäjauhoja

Täyte

  • 600 g suluguni-juustoa
  • 1 iso tai 2 pientä kananmunaa
  • 50 g sulatettua voita
  • 1 tl suolaa

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita veteen kuivahiiva, sokeri ja suola. Sekoittele hetken aikaa. Ala sitten sekoittaa joukkoon jauhoja.  Kun olet lisännyt noin puolet jauhoista, lisää öljy. Jatka vaivaamista ja jauhojen lisäämistä. Loppuvaiheessa lisää sulatettu voi. Alusta taikinaa hetken aikaa. Jätä sitten lämpimään paikkaan liinan alle kohoamaan noin puoleksi tunniksi.

Tee seuraavaksi täyte. Raasta juusto kulhoon. Lisää perään muut ainekset. Varo lisäämästä voita liian kuumana, jotta se ei kypsennä kananmunaa. Sekoita hyvin.

 

Ota esille uunipelti, jolla aiot hatsapurin paistaa. Leipä kannattaa muotoilla suoraan pellille, leivinpaperin päälle toki. Käytä tarttumisen estämiseksi hieman vehnäjauhoa leipomiseen. Ripottele jauhoja ensin vähän leivinpaperille ja tarvittaessa käytä myös hatsapurin muotoiluun, jos taikina meinaa tarttua sormiin. Muotoile ensin taikinasta sormilla painelemalla iso pyöreä lätty. (Katso kuvat) Reunat saavat ulottua hieman uunipellin ulkopuolellekin. Levitä sitten täytettä taikinan keskelle siten, että reunoille jää reilusti tyhjää tilaa. Käytä tässä vaiheessa noin puolet täytteestä. Nostele pyörylän reunat keskelle kuvan mukaisesti. Painele taikinaa tasaisesti litteämmäksi pitäen muoto pyöreänä ja tasoittele hieman pintaa. Lisää loppu täytteestä päälle. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 15-20 minuuttia. Hatsapuri on valmis, kun pinnalla olevaan juustoon on ilmestynyt jonkin verran ruskeita kohtia. Ihan koko pinnan ei kuitenkaan tarvitse, eikä kuulu ruskistua. Tarjoile välittömästi uunista oton jälkeen.

Pakko vielä mainita, että tämä on yksi niistä resepteistä, jotka tekisi mieli pitää vain omana tietonaan. Mutta ei liene mitään järkeä kirjoittaa blogia, jos ei ole valmis paljastamaan juuri niitä parhaita reseptejä.