Ärsyttävän ruotsalainen porkkanakakku – ei laihduttajille

Mehevää ja hyvää.

Olisin mielelläni saanut tätä kakkua ensimmäisen kerran Suomessa, mutta ei.  Se oli monta monituista vuotta sitten, kun olin päivä Tuhkolmassa -risteilyllä kavereiden kanssa. Jostain kumman syystä menimme Tukholmassa akvaarioon. Kai siellä oli jotain kaloja, enpä muista niistä mitään. Mutta akvaarion kahvilassa valitsin jättimäisen palan porkkanakakkua. Ehkä tästä muistijäljestä voi jo päätellä, että ei ollut kovin huono pala kakkua. Monta muutakin hyvää makukokemusta on tullut Tukholmasta vuosien varrella. Tässä kuitenkin alkuperäistä makuelämystä mahdollisimman hyvin jäljittelevä, mehevä porkkanakakku. Itse kakkuosa ei ole ehkä yhtä paksu kuin esikuvassaan, mutta sehän tarkoittaa, että kuorrutetta on enemmän suhteessa taikinaan. Kuten vakilukijat jo tietävätkin, olen hyvin kuorrutemyönteinen ihminen. Porkkanakakun kuorruttamisessa on varmaan lähes yhtä monta koulukuntaa, kuin on leipojiakin. Joidenkin mielestä aito kuorrute tehdään sulatejuustosta (hyvää sekin!), joidenkin mielestä tuorejuustosta ja jotkut kuorruttavat tomusokeri-vesikuorrutteella. Sitten on vielä maustaminen, ehkä sitruunaa, appelsiinia tai jotain muuta. En sulje pois mitään vaihtoehtoja, mutta tässä on tuorejuusto-voikuorrutus, joka toimii hitsin hyvin. Ja sitä on riittävästi.

 

Porkkanakakku

Halkaisijaltaan noin 24 cm vuokaan

  • 3 dl fariinisokeria
  • 3 munaa
  • 1,5 dl rypsiöljyä
  • 2,5 dl vehnäjauhoa
  • 1 dl mantelijauhetta
  • 1 tl soodaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl jauhettua kanelia
  • 0,5 tl jauhettua inkivääriä
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl vaniljajauhetta
  • 2 isoa porkkanaa raastettuna
  • n. 50 g pähkinöitä (esim. pekaani- tai cashew-) rouhittuna

Kuorrute

  • 100 g huoneenlämpöistä voita
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • n. 2 dl tomusokeria
  • ripaus vaniljajauhetta
  • (halutessasi koristerakeita, marsipaanikoristeita, karkkeja tms.)

Lisäksi

  • vuoan voiteluun pieni määrä voita ja korppujauhoja (tai vaihtoehtoisesti vuokaspraytä)

Valmistele ensin kakkuvuoka voitelemalla ja korppujauhottamalla. Laita isohkoon kulhoon munat, sokeri ja öljy. Vatkaa sekaisin. Lisää joukkoon vehnäjauhot, mantelijauhe, sooda, leivinjauhe ja mausteet. Sekoita tasaiseksi. Lisää porkkanaraaste ja rouhitut pähkinät. Sekoita käsipelillä taikina tasaiseksi. Kaada vuokaan ja paista 175 asteessa puolisen tuntia. Nuole taikinakulho. Eikö olekin hyvää? Mikäli kakku näyttää tummuvan liikaa paiston aikana, aseta kevyesti päälle pala foliota. Anna kakun jäähtyä melkein kokonaan vuoassa ennen kuin kumoat sen. Ja kuorrutettaessahan kakun pitää olla kokonaan jäähtynyt, jotta kuorrute ei sula.

Kuorrutetta varten vatkaa ensin huoneenlämpöinen voi pehmeäksi. Vatkaa sitten eri kulhossa tuorejuusto pehmeäksi. Kyllä kyllä, tulee yksi kulho lisää tiskattavaa, mutta jos olet liian laiska pesemään sitä, niin tuskin jaksat leipoakaan. Yhdistä kaikki kuorrutteen aineet ja vatkaa vielä tasaiseksi. Levitä kakun pinnalle lusikkaa ja veistä apuna käyttäen. Koristele haluamallasi tavalla. Pidä kakkua jonkin aikaa jääkaapissa ennen tarjoamista, jotta kuorrute kovettuu hieman. Kakkua ei ollenkaan häiritse yön yli säilyttäminen, joten tämän voi oikein hyvin tehdä tarjoilua edeltävänä päivänä.

Vinkkivitonen: Kuorruttamattoman kakun voi oikein hyvin pakastaa. Sitten vaan ottaa esille tarvittaessa, antaa sulaa hitaasti ja kuorruttaa. Pakastettu kakku on ehkä jopa mehevämpää, joten suosittelen kokeilemaan.

Teki muuten hyvin kauppansa tämä kakku. Arvaatteko missä?